At arbejde med topkapning

At arbejde med topkapning

Det er nok de færreste, der helt præcis ved, hvad topkapning er for noget. Det er nok kun folk, der arbejder udendørs og er kendt i naturen som ved, hvad topkapning går ud på. Kort fortalt så er det en særlig måde, hvorpå man fælder træer. Man anvender altså en helt særlig metode, når man fælder træer med topkapning som teknik. Normalt når man fælder træer, så gør man, som de fleste nok kender til. Så anvender man enten en økse, en sav eller en motorsav, og så skærer man træet over nede fra bunden, så det vælger. Men topkapning griber man træfældningen an på en noget anderledes måde. Her starter man, som navnet indikerer, fra toppen. Således kravler man op i træets top, og så skærer man træet ned, bid for bid for bid. Denne teknik kan være farlig, hvis man ikke er uddannet eller trænet inden for faget. Derfor kan det være en god ide at hyre professionel hjælp udefra. Man kan starte med at kigge efter, om der er nogle træservice virksomheder i sit nærområde. Så hvis man for eksempel bor på Sjælland, så kan man søge efter virksomheder fra for eksempel Slagelse, Holbæk eller Ringsted.

Hvornår er det en fordel at anvende topkapning?

Topkapning anvendes især ved meget høje træer, som står i områder, hvor der bor mennesker, og derfor er huse, garager, biler og andet i nærheden. I sådanne tilfælde kan man ikke bare fælde træet fra bunden, fordi det jo så er en enorm træstamme, som vil vælte ned over alt omkring træet og smadre det. Derfor kan man for eksempel ikke bare fælde et kæmpe træ, som står op ad naboens garage. Det kan i hvert fald blive en dyr fornøjelse, hvis træet vælter ned i naboens bil og smadrer både ruder og laver buler. I tilfælde som dette er det en god ide at benytte sig af topkapning som teknik. Og som sagt er det smart at hyre professionel hjælp, da det kan være farligt at gøre som uerfaren. Jo højere træet er, des større kan konsekvenserne være, hvis man falder ned. Dette er der står risiko for, hvis man ikke er vant til at klatre i træer, eller hvis man ikke har en line bundet fast til sig selv. Et andet eksempel hvor det er bedst at anvende topkapning er i storbyer. Hvis der er mange højhuse, så er det slet ikke muligt at fælde et træ fra bunden og lade det vælte. Det er der simpelthen slet ikke plads til. Derfor kan man være nødt til at klare træet i etaper, bid for bid.

Hvordan kommer man til at arbejde med topkapning?

Hvis man gerne vil arbejde med topkapning og træfældning, så kan man for eksempel tage en uddannelse som skov- og naturtekniker. Denne uddannelse er en erhvervsuddannelse og tager fra to år og syv måneder til fire år og tre måneder. På denne uddannelse lærer du en masse om træfældning. Du lærer blandt andet om skovdrift og træarter, om håndtering, vedligeholdelse og anvendelse af maskiner. Du lærer om teknik, naturpleje og kontakt til dine kunder. Uddannelses kan tages flere steder i Danmark. For eksempel kan uddannelsen tages i Slagelse, som ligger på Sjælland, tæt på Ringsted, syd for Holbæk. Uddannelsen består først af et grundforløb, som er ens for alle. Derefter kan man vælge forskellige retninger. Det er på grund af de forskellige retninger, at uddannelsen kan variere i tid og tage fra alt mellem to år og syv måneder til fire år og tre måneder. Det kommer nemlig an på, hvilken linjen du tager. Efter grundforløbet veksler uddannelsen, uanset retning, imellem praktik og skole.