Katte med specielle behov – katteallergi

Katte med specielle behov – katteallergi

En kat er ikke bare en kat. Ligesom mennesker kan der være mange forskellige behov at tage hensyn til. Det kan for eksempel være, at katten er overvægtig, at den har en bestemt sygdom eller den er allergisk over for bestemte ting. Præcis ligesom mennesker kan være det.

 

Derfor må du som katteejer tage hensyn til din kat og sørge for, at den har det godt og ikke bliver udsat for de allergigener som kan bringe allergierne i udbrud. Fordi katten ikke selv kan fortælle det, er du nødt til at være opmærksom.

Indåndingsallergi

En af de mest almindelige allergier hos katte er indåndingsallergien. Det betyder, at katten via indånding optager forskellige allergier i kroppen. Det er en arvelig sygdom og varer hele kattens liv, og derfor er det vigtigt, at katten kommer i behandling for det, så snart I får øje på symptomerne.

 

De starter omkring 1-2 år alderen ved katten, så relativt hurtigt kan I følge med i, hvordan allergien udvikler sig. Herefter kræver det en større undersøgelse af, hvilke ting katten er allergisk overfor, ligesom man gør med mennesker. Og når I har fundet frem til de ting, så kræver det en større vaccine, som så oftest hjælper til, at katten ikke længere er allergisk overfor disse ting.

Fødevareallergi

En af de andre meget almindelige allergier som katte kan udvikle, er fødevareallergi. Den er lidt speciel, fordi en kat kan udvikle det, hvornår det skal være i løbet af livet, og man kan ikke som sådan sige, hvad der kan fremkalde allergien.

 

Symptomerne kan for eksempel være væskende hudforandringer og sår i huden. Det er ubehageligt for katten og ofte også ser det voldsomt ud, så for dig som katteejer vil du hurtigt opdage, at noget er galt.

 

Når man skal finde frem til, hvad katten specifikt er allergisk over for, kan man ikke ligesom med indåndingsallergien lave en større undersøgelse, men er i stedet nødt til at teste sig frem. Dog ved man ofte, hvad der er det typiske og den vej igennem man kan behandle.

 

Blandt andet kan du få katteallergi foder, som ikke indeholder de typer af foder, som din kat er er allergisk overfor. Men det kan du selvfølgelig først tage i brug, når du ved, hvad din kat er allergisk over for.

Behandling

Udover fødevare- og indåndingsallergi findes der, ligesom hos mennesker, mange andre typer af allergier, som din kat kan udvikle gennem sit liv. For dig handler det bare om at få undersøgt det hurtigst muligt og ikke mindst få det behandlet, så der er mindst muligt smerte og ubehageligheder for din kat.

 

Sørg for at søge hjælp hos dyrelægen med det samme, du opdager noget, der ikke er, som det bør være. De har behandlet katte i mange år og har helt sikkert en bedre fornemmelse, hvilken allergi der kan være tale om – eller hvilke andre sygdomme det kan dreje sig om. Kattens sygdommen kan nemlig sagtens indeholde de samme symptomer et stykke hen ad vejen.