Tømrer – hvad er det og hvad laver du?

Tømrer – hvad er det og hvad laver du?

Tømrer er et håndværk og et af de mest almindelige typer af håndværk, som du finder her i Danmark. En tømrer kaldes også en træsmed, og ligger meget op ad snedkerarbejdet – forskellen fra en snedker til en tømrer er dog, at en tømrer benyttes meget til at lave bindingsværkshuse og snedkerer beskæftiges med lidt mindre og fine arbejdsopgaver som møbler eller andet inventar i bygningen. I dag er tømrer- og snedkerfaget dog næsten sammenlagt, da de fleste tømrer både kan klare snedker- og tømreropgaver. Det er medvirkende til, at det enkelte individ får mange flere kompetencer, og kan klare endnu flere opgaver.

 

Sådan bliver du tømrer

For at blive tømrer er det vigtigt, at have en god fysik og skulle være glad for at arbejde udendørs i alt slags vejr. Det er vigtigt ikke at lide af symptomer, hvor der er risiko for svimmelhed eller højdeskræk, hvis du ønsker at blive tømrer. For at blive uddannet tømrer skal du gennemføre træfagenes byggeuddannelse, på denne uddannelse lærer du, at bygge og arbejde med træ og lærer også omkring byggematerialer. Begge dele er nemlig vigtigt, når du vil arbejde som tømrer, en del af jobbet er nemlig udover at bygge og arbejde med træ, at vurdere og rådgive om forskellige byggematerialer. For at få adgang til denne uddannelse skal du have bestået 9. eller 10. klasse og have over karakteren 02 i dansk og matematik.

 

Typiske opgaver for en tømrer

 

Som tømrer skal du kunne klare alt byggearbejde, og hvis du ønsker, at blive en succesfuld tømrer er det vigtigt at du har en bred vifte af egenskaber indenfor byggearbejdet. En tømrer i dag er faktisk mere end blanding af en snedker, som man kender fra gamle dage og en tømrer. I dag er der nemlig større krav til hvilke opgaver, som en tømrer skal kunne klare. Der er opgaver som: køkken, vinduer og døre, udestuer, tage m.m. som en helt almindelig tømrer skal kunne håndtere hvis han eller hun ønsker succes. Hvis du mangler en tømrer omkring Odder- og Århusområdet kan du med fordel se mere her: http://www.jctegnogbyg.dk/services/toemrer-aarhus-odder/.